Bordeaux: een jaar studeren tussen de wijnvelden

In het collegejaar 2003-2004 bracht ik een jaar door aan de Université Montesquieu – Bordeaux IV. Voor recht.nl schreef ik destijds onderstaand verslag.

Voorbereiding

De voorbereiding op mijn vertrek aan de eigen faculteit ging redelijk. Het ERTS-programma (oude stijl) vormt een goede basis, zeker wat betreft de (juridische) taal. Ook werden er wat basisbeginselen gegeven van het Franse recht. De informatie die beschikbaar was bij Bureau Internationalisering viel me wat tegen, zeker wat betreft de Universiteit Bordeaux. Gelukkig valt er via internet tegenwoordig een heleboel informatie op de vragen.

Contact tijdens het jaar met de eigen faculteit heb ik nauwelijks gehad, behalve dan voor het opvragen van een Erasmusverklaring. De Universiteit Bordeaux is niet erg snel met het opsturen van het inschrijfpakket. Als het er eenmaal is, kun je opnieuw een stapel formulieren gaan invullen. Verder contact met de gastuniversiteit gaat erg goed. Hun Bureau Erasmus is goed bereikbaar, afwisselend ’s ochtends en ’s middags. De dames die het Bureau bemannen zijn erg vriendelijk en geïnteresseerd. Ook bij de Scolarité (de onderwijsbalie zeg maar) doet men ontzettend zijn best.

De campus in Bordeaux-Pessac: Village 3
De campus in Bordeaux-Pessac: Village 3
Geen kabeltelevisie
Huisvesting kan zowel op de campus, in de Villages van de CROUS, als in de oude binnenstad van Bordeaux, waar veel particulier te huur is. Het voordeel van de campus is dat het erg goedkoop is. De kamers zijn daarentegen klein (9 m2) en erg oud, en vooral de kwaliteit van de bedden en het sanitair laat te wensen over. Bovendien zijn de kamers hard aan modernisering toe, er is namelijk geen telefoon- of internetaansluiting.

Kabeltelevisie wordt in Frankrijk nauwelijks gebruikt, dus daar hoef je al helemaal niet op te rekenen. In de binnenstad betaal je aanzienlijk meer voor een kamer. De binnenstad ligt ongeveer 3 km van de campus vandaan, maar vanaf de zomer van 2004 rijdt er een gloednieuwe tram die er 20 minuten over doet. Een groot voordeel is dat je ongeveer 30-40% van je huurkosten via de huursubsidie (CAF) terug kan krijgen. Dit geldt zowel voor de Franse als de buitenlandse studenten en scheelt je dus behoorlijk in de kosten. De huur van een campuskamer in 2003-2004 kwam hierdoor voor mij uit op €84,-.

Studieprogramma

De Universiteit Bordeaux heeft een breed studieaanbod. Het grootste deel van de te volgen vakken zijn hoorcolleges, waarbij je flink aantekeningen dient te maken. Deze vormen namelijk je tentamenstof. Boeken kun je wel gebruiken, maar de professoren beschouwen wat zij gezegd hebben als hetgeen je moet kennen. Sommigen helpen je door een polycopié uit te geven, een soort reader waar alle stof nogmaals in is opgenomen. Over het algemeen zijn de Franse studenten bereid je te helpen met aantekeningen. Je zult dan echter wel hun steno moeten kunnen ontcijferen, want er worden veel afkortingen en symbolen gebruikt. Naast de hoorcolleges zijn er ook Travaux Dirigés, een soort werkgroepen die lijken op de Maastrichtse onderwijsgroep. Dit is ook het enige wat je thuis nog voor moet bereiden. Meestal gaat het ofwel om een opstel over een bepaald onderwerp of een commentaar over een arrest. De Franse hebben hier vaste structuren voor (IAB-IIAB) en het wordt niet gewaardeerd als je hier van afwijkt! Tijdens de tentamens krijgen buitenlandse studenten die het regime ECTS hebben gekozen één derde extra tijd en bovendien mogen zij een tweetalig, niet juridisch woordenboek gebruiken.

Quai des Chartrons, Bordeaux
Quai des Chartrons, Bordeaux
Erasmus

Het onderwijs is allemaal in het Frans, en afhankelijk van de professor kan het behoorlijk snel gaan. Vooral in het begin is het erg moeilijk om tegelijkertijd te luisteren naar wat er gezegd wordt en aantekeningen te maken. Probeer in geen geval je aantekeningen in het Nederlands te maken, dan raak je helemaal in de war. Probeer zo goed mogelijk te volgen in het Frans, en vul je aantekeningen met behulp van die van Franse studenten verder aan. Ook kan het helpen aan het begin van de collegereeks even naar de professor toe te gaan om je voor te stellen, uit te leggen dat je Erasmus bent en te vragen of hij nog tips heeft.

Studentenvoordeeltjes

Bordeaux is geen goedkope stad. Qua algemeen leefonderhoud is het redelijk vergelijkbaar met Maastricht, maar vooral het uitgaan is een stuk duurder. Uit eten gaan is daarentegen vaak weer erg goedkoop. Studenten hebben in Bordeaux regelmatig voordelen, vooral op cultureel gebied. Gemeentelijke musea zijn gratis, en voor het theater en de bioscoop zijn er diverse kortingsregelingen. Voor de bus- en tram in Bordeaux zijn er ook speciale studententarieven.

De wijngaarden bij Pauillac
De wijngaarden bij Pauillac
Een weekendje skiën

Bordeaux staat natuurlijk in de eerste plaats bekend om zijn wijn. In de wijde omgeving van de stad zijn wijnvelden te vinden (zelfs op de campus!) en bekende wijndorpen als Saint Émilion, Pomérol of Pauillac liggen niet ver weg. Voor wie meer van sterkere drank houdt is Cognac op ongeveer een uur afstand. Eveneens op een uur afstand is de Atlantische Oceaan. In de winter heb je nog het voordeel dat de Pyreneeën vrij dichtbij zijn, waardoor bijvoorbeeld een weekend gaan skiën erg eenvoudig wordt.

Dit blog verscheen eerder op recht.nl.