Water: een vanzelfsprekendheid. Toch?

Sommige dingen zijn in Nederland zo vanzelfsprekend, dat je bijna zou vergeten dat er een hele wereld achter schuil gaat. Het drinkwater uit de kraan bijvoorbeeld. Woensdag mocht ik tijdens een werkbezoek samen met collega’s uit Provinciale Staten en onze fractiemedewerker Floor Kellerman nader kennismaken met de wondere wereld van het drinkwater.

De drie Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijven, Dunea, Evides en Oasen, ontvingen ons bij het Zuiveringsstation Rodenhuis in Bergambacht. Hier wordt water opgepompt en vervolgens via verschillende filters gezuiverd tot drinkwater. Op de foto’s zie je verschillende fases van het zuiveringsproces voorbij komen, waaronder de zandfilters waar het water twee keer doorheen gaat en de onthardingsapparatuur, waarbij een groot deel van de kalk uit het drinkwater wordt gehaald. Je weet wel: de kalk die zo funest is voor je wasmachine…

Het werkbezoek was natuurlijk niet alleen een leuk uitstapje, maar had ook zeker een politiek doel. Veel van de infrastructuur voor onze watervoorziening ligt in de grond. Zo zijn er grote leidingen (met een doorsnee van een metertje of twee) door de hele provincie om ervoor te zorgen dat er ook voldoende water is om te laten zuiveren. Het grondwater in Zuid-Holland is namelijk grotendeels ongeschikt om als drinkwater in te zetten, dus moet water van verder weg worden gehaald. En ook het Haagse duinwater – waar ik toch al gauw een litertje of twee per dag van drink – komt eigenlijk helemaal niet uit de duinen, maar uit de Afgedamde Maas op de Gelderse grens. De duinen zorgen alleen voor een extra zuivering.

Hoe het ook zij, die hele infrastructuur ligt onder de Zuid-Hollandse grond. En daar ligt hij prima. Wij – politici, bedrijfsleven en samenleving – moeten er alleen wel voor zorgen dat alle leidingen ook kunnen blijven liggen én bereikbaar blijven voor onderhoud. Bij nieuwe plannen boven de grond zullen we rekening moeten houden met wat er onder de grond allemaal verborgen ligt. Dat geldt niet alleen voor de waterleidingen overigens, maar ook voor gasleidingen, olieleidingen, electriciteitskabels en noem zo maar op. Het is behoorlijk druk onder de grond. Vandaar ook dat de provincie de komende jaren aan de slag gaat om de ruimtelijke kaart – de Provinciale Structuurvisie – driedimensionaal te maken en ook de ondergrond mee te nemen. Ik verwacht dat vooral in 2013 en 2014 de Staten hiermee aan de slag zullen gaan. Mijn collega Rosa van der Tas heeft hier het voortouw, maar ik zal in elk geval met haar meekijken om de belangen van ons drinkwater te verdedigen. Zodat het ook in de toekomst nog vanzelfsprekend is dat drinkwater op elk moment gewoon uit de kraan komt!