De MerwedeLingeLijn – Een provinciaal succesverhaal

De provincie Zuid-Holland is niet alleen verantwoordelijk voor het streekvervoer per bus, maar heeft ook twee regionale treinlijnen in concessie: het spoorvervoer tussen Gouda en Alphen a/d Rijn en de MerwedeLingeLijn. Om meer te leren over het provinciale spoorvervoer, ging ik deze week samen met de collega’s uit de Statencommissie Verkeer en Milieu op werkbezoek bij de MerwedeLingeLijn.

De MerwedeLingeLijn loopt van Dordrecht via Gorinchem naar Geldermalsen en vormt zo de ruggengraat voor het openbaar vervoer in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Een aantal jaar geleden heeft de NS besloten deze lijn af te stoten omdat deze niet meer rendabel te krijgen zou zijn. De provincie Zuid-Holland heeft de concessie toen overgenomen en gegund aan Arriva. De afgelopen vijf jaar is flink geïnvesteerd in de lijn. Op verschillende plaatsen langs het (enkelsporige) traject zijn passeersporen aangelegd en er zijn stations bijgebouwd. De komende anderhalf jaar zullen ook de bestaande stations worden gerenoveerd om de kwaliteit van het vervoer verder te verbeteren. Dit alles kan in elk geval op instemming van de reiziger rekenen. Sinds Arriva de lijn heeft overgenomen in het personenvervoer met 40% gestegen, tot ruim 9000 reizigers per dag.

Tijdens het werkbezoek werd ook een bezoek gebracht aan de seinzaal van ProRail in Rotterdam. Hier wordt ervoor gezorgd dat de dienstregeling (de MerwedeLingeLijn rijdt elk kwartier, in beide richtingen) goed kan worden uitgevoerd en kan bij problemen met seinen en wissels worden ingegrepen. Volgens ProRail is de kwartiersdienst op een enkelsporig traject overigens nog best een spannende exercitie. Op sommige stukken waar de treinen elkaar moeten passeren is de marge soms maar een paar seconden en de kansen om vertraging in te lopen zijn beperkt. Toch lukt het Arriva om een behoorlijk track record neer te zetten waar het gaat om punctualiteit.

Het leuke van dit soort werkbezoeken vind ik dat je de kans krijgt om een kijkje in de keuken te nemen bij organisaties waar je anders waarschijnlijk niet snel zou komen. Het enthousiasme van de betrokkenen – of dat nu bij een spoorlijn is of in een natuurgebied – werkt meestal aanstekelijk. Het is daarna bovendien veel makkelijker om een debat te voeren over een onderwerp, omdat een dossier écht is gaan leven.

Wil je meer weten over de MerwedeLingeLijn, kijk dan op hun website.