Bezoek aan Berlijn

Berlijn is misschien wel de stad waar de Europese eenwording het beste kunt voelen. De contrasten tussen arm en rijk, modern en oud en oorlog en vrede zijn alom aanwezig. Het is een stad in wording en volgens sommigen zal het dat ook altijd blijven. Er is de afgelopen jaren een hoop nieuwbouw bijgekomen, vooral in het voormalige Oost-Berlijn. De troosteloze plattenbauten hebben plaatsgemaakt voor hypermoderne glazen kolossen. Maar of de sfeer in de stad er daardoor nou beter op wordt vraag ik mij af.

Het Hemelvaartsweekend bracht ik samen met mijn ouders door in Berlijn. Vooral als toerist, op pad langs de highlights, op zoek naar onbekende(re) plekjes en leuke restaurantjes. Maar ook op zoek naar de familiegeschiedenis: naar het huis waar mijn vader zo’n 75 jaar geleden werd geboren.