Betere handhaving chemiebedrijven nodig

Afbeelding © Odfjell SEEr is beter toezicht nodig op zware chemiebedrijven. Dat stelt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven naar aanleiding van het vandaag verschenen onderzoeksrapport naar Odfjell. Niet alleen Odfjell faalde in de omgang met gevaarlijke chemische stoffen, ook de toezichthouder verzuimde daadkrachtig in te grijpen. Van Veldhoven: “Het ontbrak de toezichthouder aan durf om op te treden. Keer op keer bleek dat de veiligheid niet in orde was, maar niemand greep in.”

Meer kennis
Het D66-Kamerlid ziet dat toezichthouders vaak te weinig kennis hebben om effectief te werk te gaan. Dat moet anders, vindt Van Veldhoven: “Bedrijven hebben recht op inspecteurs met kennis van zaken. Ik wil meer specialisatie zien.” Ook noemt het Kamerlid het belangrijk dat bedrijven die vaker de fout in gaan harder gestraft worden. “Veel bedrijven doen het goed, maar er zijn bedrijven die het consequent slecht doen. Die mogen hier niet mee weg komen.”

Lokale veiligheid
Ook D66-Statenlid in Zuid-Holland Paul Breitbarth maakt zich zorgen over de veiligheid van bedrijven als Odfjell: “Zowel de industrie als de toezichthouders moeten zich er van bewust zijn dat veiligheid voor werknemers en omwonenden van het grootste belang is. Daar is een cultuurverandering voor nodig.” Donderdag komt D66 tijdens het debat over externe veiligheid in de Tweede Kamer met voorstellen om veiliger om te gaan met chemie.

Voorgeschiedenis
Tankopslagbedrijf Odfjell raakte in de zomer van 2012 in opspraak na een reeks incidenten op het gebied van de veiligheid. Het bedrijf besloot uiteindelijk de werkzaamheden stil te leggen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft in haar rapport niet alleen gekeken naar de situatie bij Odfjell, maar ook gekeken naar de rol van vergunningverlening, inspecties en het toezicht.

Veiligheid in het havengebied is cruciaal voor werknemers en omwonenden. D66 vindt dat daar uiterst zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Daarom is op aandringen van D66 is het toezicht het afgelopen jaar in de haven al stevig aangescherpt en wordt er bij inspecties niet meer alleen naar de papieren gekeken.

Kijk voor meer informatie op http://d66zuidholland.nl/odfjell
Het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is hier te downloaden.