Kandidatenpresentatie

 

Gisteravond was de eerste gelegenheid voor de nieuwe kandidaat-Europarlementariërs om zich te presenteren aan de leden van D66. De avonden verlopen in een vast format: alle kandidaten krijgen een minuut de tijd om wat over zichzelf te vertellen aan de hand van een ‘inspiratie-object’. “Waar haal jij inspiratie uit?” was daarbij de centrale vraag. Vervolgens was er ruimte voor de moderator en het publiek om nog een aantal vragen te stellen. Aan het eind van de avond kregen alle kandidaten tot slot nog 30 seconden om hun kandidatuur te pitchen.

Na deze eerste avond is de kop er écht af. De interne campagne is losgebarsten, er wordt volop gestemd en nu zijn ook de debatten met de leden begonnen. Ik krijg hier heel veel energie van. En wat leuk om kennis te maken met de andere kandidaten uit de top-10, die ik nog lang niet allemaal kende.

Wie bij de eerste kandidatenpresentatie aanwezig was heeft het ongetwijfeld gezien: mijn inspiratie-object is een Indisch kookboekje, dat van mijn oma is geweest. Om meer te horen over het waarom nodig ik je graag uit bij de komende presentaties, op maandag 20 januari in Breda en woensdag 22 januari in Groningen. Ook kun je binnenkort de presentatie uit Utrecht terugzien op www.d66.nl.

Ben je nieuwsgierig naar de gerechten die ik noemde? Lees dan hieronder verder!

Foto: Dion Bongaerts
In gesprek met Patrick Nederkoorn – foto: Dion Bongaerts

Frikadel Pan (Indisch gehaktbrood)

 • 750 gram gehakt
 • 3 kruimige aardappelen
 • 2 uien, fijn gesnipperd
 • 3 eieren
 • 3 tenen knoflook, fijn gehakt
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat
 • boter
 • ketjap manis
 • 5 plakjes ontbijtspek

Kook de aardappels gaar en prak ze tot puree. Maak het gehakt aan met de eieren, ui, knoflook, zout, peper en nootmuskaat. Giet er een flinke scheut ketjap manis door. Meng het gehakt met de aardappelpuree en kneed goed door. Doe het gehaktmengsel in een beboterde ovenschaal en druk goed aan. Leg de plakjes ontbijtspek bovenop. Zet het gehaktbrood in een voorverwarmde oven (175 graden) tot het geheel gaar is (ongeveer 30-45 minuten).

Op het podium met Rinke Brussel en Bastiaan de Bruijne – foto: Annelou van Egmond

Pastei Tutup (Indische ovenschotel)

 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 500 gram kippendijen (in kleine blokjes) of gehakt
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • zout
 • peter
 • ketjap manis
 • 2 tl komijnpoeder
 • 4 tl korianderpoeder
 • 1 klein blikje mais
 • 100 gram doperwten
 • 100 gram wortels, fijngesneden
 • 250 gram oosterse wokgroenten, kort gebakken
 • paneermeel
 • boter

Kook de aardappels en stamp deze tot puree. Fruit de ui en knoflook op laag vuur in een klein beetje olie. Als de uien glazig zijn het gehakt of de kip toevoegen en op smaak brengen met zout, peper, ketjap, komijn en koriander. Schep het vlees als het gaar is over in een hoge beboterde ovenschaal. Meng de groenten door elkaar (een ander mengsel naar eigen smaak is uiteraard mogelijk) en leg deze bovenop het vlees. Dek de ovenschotel af met de aardappelpuree en bestrooi met paneermeel en hier en daar een vlokje boter (voor de korst). Bak de pastei ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven (175 graden) tot hij goudbruin is.