We zijn de grootste!

Wat een uitslag! Voor het eerst in ons bestaan is D66 bij verkiezingen de grootste partij van Nederland geworden. De heldere keuze vóór een sterke Europese Unie heeft ons geen windeieren gelegd. D66 is de partij die vooruit wil met Europa.

De afgelopen weken heb ik bijna fulltime campagne gevoerd om het Europese D66-verhaal te verkopen. Als top-11 kandidaat is dat ook niet meer dan logisch. D66 was overal zichtbaar: in bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten zijn onze vrijwilligers en kandidaten de straat op gegaan, op veel plekken hebben we debatten gevoerd en de landelijke bustour is langs alle grote afdelingen gegaan. Ook buiten Zuid-Holland was D66 in alle provincies – en zelfs in de Caribische delen van het Koninkrijk – de meest zichtbare partij. Vaak zelfs de enige partij, want veel van onze collega’s waren deze campagne wel erg onzichtbaar. In dat licht vind ik het ook niet gek dat Europa maar weinig leeft: als partijen zelfs bij verkiezingen nauwelijks de moeite nemen om op straat met de kiezer in gesprek te gaan over hun visie op de Europese samenwerking, wanneer dan wel?

Er rust op onze nieuwe Europese fractie een zware taak om de komende jaren nog beter voor het voetlicht te brengen wat D66 allemaal in Europa doet. En hoewel ik niet ben gekozen, ook ik zal de komende jaren blijven vertellen waarom de Europese samenwerking zo belangrijk is voor Nederland en wat de relatie is tussen de Zuid-Hollandse en de Europese politiek.

Langzaam schakel ik inmiddels weer over op een normaal ritme. Het is bijna vreemd om door de Haagse binnenstad te lopen zonder een stapel flyers in de hand en mijn agenda voelt opeens leeg aan zonder alle debatten en spreekbeurten. Gelukkig zijn de Statenverkiezingen al weer in zicht. Een nieuwe kans voor D66 om de kiezer te overtuigen van ons verhaal. En met steun van alle leden en vrijwilligers ook een nieuwe kans op verkiezingswinst.

Komende vrijdag hoor ik hoeveel mensen hun stem op mij hebben uitgebracht. Voor mij is de campagne sowieso geslaagd door deze prachtige uitslag. Langs deze weg wil ik graag iedereen die mij gesteund heeft en zeker iedereen die op mij gestemd heeft heel hartelijk danken!