Better together

The nays have it. Schotland blijft – in elk geval voorlopig – deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Maar liefst 85% van de Schotten heeft gisteren de moeite genomen naar de stembus te gaan en zijn of haar mening te laten horen over onafhankelijkheid. Europa krijgt er dus geen nieuw land bij en wellicht wordt de hoop op onafhankelijkheid in andere delen van de Europese Unie voorlopig ook wat getemperd.

De campagne voor en tegen een onafhankelijk Schotland is de afgelopen maanden hard gevoerd. Aan de ene kant de voorstanders onder leiding van de SNP en haar First Minister Alex Salmond, aan de andere kant de verenigde Britse politieke partijen (Tories, Labour en LibDems) onder aanvoering van Alistair Darling. Gebroederlijk trokken zij ten strijde in de Better Together-campagne en waarschuwden de Schotten voor het onbekende. Wat zou er allemaal niet mis kunnen gaan bij een Schotse ja? De economie, de gezondheidszorg, de internationale positie van een onafhankelijk Schotland?

Dit referendum is denk ik een goede voorbode voor wat het Verenigd Koninkrijk te wachten staat wanneer het langverwachte referendum over Europa wordt uitgeschreven. Ook dan zullen door de voorstanders van zelfstandigheid mooie toekomstvisies worden geschetst, van een sterk en welvarend onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. Van een trotse natie die kiest voor het eigen belang ten koste van de onderlinge solidariteit. De tegenstanders (ongetwijfeld weggezet als Eurofielen) zullen op hun beurt wijzen op de ongewisse toekomst en de klap die de Britse economie te wachten staat wanneer deze wordt losgekoppeld van de Europese interne markt. Het enige wat nu nog niet voorspeld kan worden, is hoe groot dan de marge zal zijn tussen de voor- en de tegenstanders.

Ik hoop in elk geval dat de Britten te zijner tijd de zelfde keuze maken als de Schotten: samen is toch beter dan alleen.