Provincie stapt over naar HTTPS-protocol

Uit onderzoek van de Open State Foundation (OSF) blijkt dat veel overheidswebsites onveilig zijn voor bezoekers. Ook de site van de provincie Zuid-Holland wordt bestempeld als niet op orde. Bij de laatste Algemene Beschouwingen heeft D66 Zuid-Holland nog gehamerd op het belang van informatieveiligheid. Statenlid Paul Breitbarth heeft dan ook actie ondernomen en schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van de provinciewebsite.

Het onderzoek van de OSF geeft aan dat 44% van websites in beheer bij de overheid niet veilig zijn. Dat wil zeggen, de sites in kwestie maken geen gebruik van het HTTPS-protocol. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens tussen bezoeker en website versleuteld worden. Door hier geen gebruik van te maken worden bezoekers aan onnodige risico’s blootgesteld.

D66 Zuid-Holland vindt dit een kwalijke zaak. Bezoekers van een website, zeker een overheidssite, moeten ervan uit kunnen gaan dat hun gegevens veilig verzonden worden. Aangezien ook de website van de provincie Zuid-Holland als onveilig wordt bestempeld door de OSF, heeft D66-Statenlid Paul Breitbarth schriftelijke vragen gesteld hierover. Daarin vraagt hij het provinciaal college om zo snel mogelijk gebruik te gaan maken van het HTTPS-protocol.

Update, 5 december: inmiddels maakt de website van de provincie gebruik van HTTPS. Inwoners en geïnteresseerden kunnen nu op een veilige manier gebruikmaken van de site. D66 Zuid-Holland stelt vast dat de informatieveiligheid in onze regio een stap verbeterd is.

Zie ook