Restsaldo anonieme OV-chipkaarten makkelijker terug te krijgen

Het ‘leegreizen’ van een anonieme OV-chipkaart is lastig, omdat er minstens twintig euro op moet staan. Ook het terugvragen van het restsaldo was lange tijd een moeilijke, bureaucratische hindernis. Bijgevolg verdween veel restsaldo als onterechte bonus richting de grote vervoersbedrijven. Enige tijd terug vroegen D66, SP en VVD aan gedeputeerde Floor Vermeulen om de staatssecretaris te verzoeken hier verandering in aan te brengen. Inmiddels is het terugvragen van restsaldo een stuk makkelijker.

Restsaldo tot en met dertig euro wordt nu contant teruggegeven aan de balie van vervoerders. Saldo boven de dertig euro wordt overgemaakt op je bankrekening. Het eerste kost een euro aan administratiekosten, het tweede niet. Het is ook mogelijk om je kaart op te sturen met een formulier. Ook dan krijg je het restsaldo op je bankrekening teruggestort. (Hoe dat moet, vind je op de website van TLS.)

D66 Zuid-Holland is tevreden dat deze problematiek onder de aandacht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu gebracht is. Nog mooier is dat het terugvragen van restsaldo daadwerkelijk makkelijker is gemaakt. Reizigers kunnen op deze manier prettiger gebruik maken van een anonieme OV-chipkaart. Bovendien verdwijnt het saldo niet langer als onterechte bonus voor de grote vervoerders.